Je bent nu hier: Love Limits

3Wat is weerbaarheid?

Stel je de volgende situatie voor:

Op weg naar school fiets je mee met een groep jongens en meiden uit je klas waar je het goed mee kunt vinden. Een aantal jongens begint schunnige grapjes  en opmerkingen te maken over jou en je vriendin. Jij laat merken dat je dit niet te prettig te vindt en je probeert het onderwerp te veranderen. De jongens negeren dit en gaan gewoon door. Wat doe jij?

  • Je zegt niets, maar ergert je wezenloos
  • Je zegt: 'Als jullie je bek niet houden, dan sla ik je hersens in'
  • Je zegt op rustige en vastberaden toon: 'Jullie hebben het over mij en mijn vriendin. Ik vind het niet prettig als er zo respectloos wordt gepraat. Ik zou het fijn vinden als jullie daarmee ophouden.'

De eerste reactie is niet reageren. Dit heet sub-assertief. Je ontziet de ander om de verkeerde redenen, namelijk vanwege je eigen onzekerheid of verlegenheid.
De tweede reactie is een voorbeeld van agressief gedrag. Je verbreekt onmiddellijk alle contact of – erger – je krijgt ruzie met je omgeving.
De derde reactie is een voorbeeld van assertief gedrag. Je hebt last van het gedrag van de ander en komt voor jezelf op.

Opkomen voor jezelf
Als je weerbaar bent, kun je op een passende manier opkomen voor jezelf. Je kunt dan met respect voor de ander je grenzen trekken. Een belangrijke voorwaarde voor weerbaarheid is een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hierdoor zul je beter voor jezelf opkomen en zo nodig hulp halen. Meer over zelfverdediging!

  • Creditboys lichten jongeren op met telefoonabonnementen https://t.co/oVPWRJvEkG via @nosop3 Elke keer worden er wee… https://t.co/LvJIcA9CE7 BewareLoverboys op 25/09/2018
http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/123867_footer_algemeen.jpg
http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/353921_footer_lovelimits.jpg
http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/821197_footer_docent.jpg
http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/721469_footer_beware.jpg