Je bent nu hier: Docenten-site
Scharlaken Koord

Scharlaken Koord bestaat sinds 1987 en is onderdeel van de stichting Tot Heil des Volks. Scharlaken Koord doet straatwerk onder prostituees. Dit betekent dat medewerkers de vrouwen opzoeken, contact met hen leggen en hen vertellen over de hulp die Scharlaken Koord kan bieden, zoals hulp bij het zoeken naar een andere baan. Ook heeft Scharlaken Koord maatschappelijk werkers in dienst. Zij helpen de vrouwen die in het uitstapprogramma zitten (die dus de keuze hebben gemaakt om uit de prostitutie te stappen) met hun problemen. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld schulden of psychische problemen door het werken als prostituee. De afdeling Preventie van Scharlaken Koord gaat naar scholen toen om jongeren te vertellen over de gevaren van loverboys ('Beware of loverboys'). Ook geven zij een weerbaarheidstraining (Love Limits) waarmee je leert om je grenzen aan te geven en 'No Nonsense', een project voor jongens en meiden over seks en seksualiteit.

Preventiewerk Scharlaken Koord

Het preventiewerk van Scharlaken Koord is ontstaan uit het straatwerk. Halverwege de jaren '90 kwamen de straatwerkers van Scharlaken Koord jonge meisjes tegen achter de ramen. Ze gaven aan door hun ‘vriendje’ de prostitutie te zijn ingeloodst. Veel van deze jonge vrouwen waren in een afhankelijkheidsrelatie terecht gekomen en zagen geen kans meer uit de prostitutie te komen. Uit de verhalen bleek dat er onder andere dwang, geweld en chantage gebruikt werd om de meisjes aan het werk te houden. Naast het aanbieden van maatschappelijke hulp ontstond het plan om preventief een project op te zetten om meisjes te waarschuwen tegen deze loverboys. Rond 2000 is gestart met het project Beware of Loverboys. Deze lessenserie is recent vernieuwd.

De afdeling Preventie houdt zich bezig met:
 

 • Het verzorgen van preventielessen, lezingen en workshops Beware of Loverboys
 • Het geven van train-de-trainers en deskundigheidsbevordering aan geïnteresseerden, professionals en intermediairs
 • Het updaten en ontwikkelen van lesmateriaal
 • Het geven van de weerbaarheidtraining: Love Limits door een gecertificeerde weerbaarheid docent
 • Het verzorgen van preventielessen: No Nonsense
  • Creditboys lichten jongeren op met telefoonabonnementen https://t.co/oVPWRJvEkG via @nosop3 Elke keer worden er wee… https://t.co/LvJIcA9CE7 BewareLoverboys op 25/09/2018
  http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/123867_footer_algemeen.jpg
  http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/353921_footer_lovelimits.jpg
  http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/821197_footer_docent.jpg
  http://www.preventiescharlakenkoord.nl/components/com_focusgallery/files/images/large/721469_footer_beware.jpg